Protez Diş Nedir, Niçin Yapılır?

Diş protezi, hastanın diş etinde oluşan sorunlara ve bu sorunların geç kalınmış tedavisinde kullanılan, diş kayıplarında uygulanan, kayıp olan dişlerin geri koyulmasını sağlayarak doğal görünüm katan bir tedavi yöntemidir.

 

Protez uygulandıktan sonra normal bir şekilde rahatça yemek yenilebilir. Dişlerin görünmesinden duyulan rahatsızlık sona ererek, konuşma işlevini yerine getirilebilir.

Sabit Protezler

Sabit protezler, diş eksikliğinde uygulanan ve destek olan dişlerin küçültülmesi ile laboratuvar ortamında hazırlanarak dişlere yapıştırılan protezlerdir. Yapıları bakımından sabit olduğu için hasta protezi çıkartıp takamaz. Bir diş hekimi tarafından çıkarılabilmektedir.

 

Diş Protezinin Bakımının Önemi Nedir?

 

Doğal dişlere verilen önem kadar protez dişlere de önem vermek gerekmektedir. Düzenli olarak günlük ve rutin bakımı yapılmalıdır. Düzenli olarak protez dişlerin bakımlarının yapılmaması, dişlerde sorunlara yol açabilirken protezin ömrünü de kısaltmasına neden olmaktadır.

Sabit Protezlerin Bakımı

  1. Eczanelerde bulunan diş ipleri sabit protezin temizliğinde kullanılmalıdır.
  2. Protezi aşındırabilecek ürünler kullanılmamalıdır. Bunlar protezin ömrünü kısaltabilmektedir.
  3. Deterjan veya çamaşır suyu vb. temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır.
  4. Protezler için özel üretilmiş fırçaların kullanılması gerekmektedir. Böylelikle fırçalama işlemi yapılan temizliğin yanı sıra kimyasal olarak da temizliği sağlanacaktır.
  5. Fırçalama işleminde protezlerin kırılmasını engellemek adına, diş protezi havlu ya da su dolu protez kabının içinde temizlenmelidir.
  6. Protez kullanan kişilerin, her altı ayda bir mutlaka bir diş hekimine başvurması ve kontrollerini sağlaması gerekmektedir.