20 Yaş Dişlerim Neden Geç Çıktı?

20 yaş dişleri 18-20 yaş aralığında çıkabildiği gibi geçte çıkabiliyor. Dişlerimizin hepsi aynı anda çıkmadığı gibi 20 yaş dişleri de hemen çıkmayabiliyor. Dişlerimiz de ilk olarak süt dişleri çıkar. Onların dökülmeleri olduktan sonra ön dişler ve ardından köpek dişleri çıkar, bu dişleri takiben azı dişleri çıkar. 20 yaş dişleri ise bu sırayı geriden takip eder. Dişlerin çıkma işlemleri sürerken çene de gelişim göstermeye devam eder. Gelişimde 20 yaş dişlere yer açıldığında dişler çıkar.

20’lik Yaş Dişlerimin Çıktığını Nasıl Anlarım?

Ağzımızda çene bölgesinin her iki tarafında olan 3 azı dişi vardır. En son azı dişi ise 20’lik yaş dişidir. 20 yaş dişinden ağızda 4 adet bulunur. Çenenizin arka kısmında ağrı ve çene açmada zorluk yaşıyorsanız, mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir. Diş hekiminiz görüntüleme işlemleri ile birlikte dişin nasıl çıktığını, dişin büyük mü küçük mü olduğunu ve çenenizde herhangi bir darlık var mı yok mu, bunları saptayacaktır. Tanı işleminden sonra size göre bir tedavi planı oluşturacaktır.

20 Yaş Dişleri Ne Gibi Sorunlar Yaşatır?

Eğer çene darlığı gibi bir durum yaşıyorsanız ve ağız sağlığınıza yeterli ilgiyi gösteremiyorsanız dişlerinizde iltihaplanmaların meydana gelmesi kaçınılmaz olabilir. Bunu takiben diş etrafındaki dokularda da meydana gelecektir. 20 yaş dişleri yemek fazlalıklarının en çok toplandığı yer olduğu için yeterli bakım yapılmadığında çürümeler oluşabilir. Bu çürümeler kokuya da neden olmaktadırlar.

20’lik Dişlerin Çekilmesi Zorunlu Mudur?

20’lik yaş dişlerinde çekilmeler zorunlu değildir. Fakat kullanılabilir olduğu sürece. 20 yaş dişleri de diğer dişler ve organlar gibi korunmalıdır. 20 yaş dişleri, henüz çıkamamış ve diğer dişlere baskı yapıyorsa dişlerin çürümesine, sıkıştırma yapması nedeni ile de çarpıklığa neden olabilir.

Dişlerin Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

20’lik yaş dişlerinin çekimi çoğunlukla cerrahi işlemler ile alınır. Dişler lokal anestezi ile alınır. 20 yaş dişleri çekildikten sonra, ağıza konulan tamponun yarım saat kadar tutulması gerekir. Tükürme işlemini olabildiğince az yapmalısınız. İşlem yapıldıktan sonra uyuşukluk geçtikten 2 saat sonra besin tüketmemeniz gerekir. İyileşene kadar daha yumuşak gıdalar almanız gerekir. Gıdaları alırken diğer taraftaki dişleriniz ile çiğneme yaparsanız iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Şişlik oluşabilir, bu durumu önlemek için buz tedavisi uygulayabilirsiniz. Hekiminize kontrollerinizi aksatmayınız.