Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir mi?

Dişlerin yapısında var olan bozukluk, kemiklerin birbirleriyle olan ilişkisindeki bozukluktan kaynaklanıyorsa, yani; ana problem çene kemiklerinde ise ergenlik döneminin hemen öncesinde veya hemen başlangıcında diş teli tedavisine başlanılması gerekir. Çünkü ergenlik dönemi itibariyle hormonlardan kaynaklı hızlı bir büyüm ve gelişme dönemi başlar. Bunun nedeni; ergenlik döneminde büyüme hormonu salgısının artmasıdır.

İskeletsel çene rahatsızlığının tedavisinde, amaç; bu büyüme evresinden faydalanarak, çenelerin gelişimini istenilen şekilde yönlendirmektir. Örneğin; alt çenesi üst çenesine göre daha geride olan bir kişinin, alt çenesinin daha çok gelişmesi için uygulamalar yapılırken, üst çenenin ise ileri yöne doğru gelişimini baskılayıcı işlem yapılır. Bu planlamaların yapılabilmesi için büyüme ve gelişmenin devam ediyor olması gereklidir. Bunun dışında dişlerde var olan bozuklukların sebebi; iskelet sisteminden bağımsız ise belirli bir yaş sınırı olmadan tedavi planlaması yapılabilir.

Diş teli tedavi sürecinin başlayabilmesi için istisna durumlar dışında; tüm süt dişlerin düşmüş ve süt dişlerin yerine tüm ana dişlerin çıkmış olması gerekir. Bu durum ise 12 yaş civarında gerçekleşebilmektedir. Diş teli tedavisine erken başlanılması durumunda; süt dişlerin düşüp ana dişlerin çıkması süreci, ağızda diş telleri bulunuyorken tamamlanacaktır. Bu da diş teli tedavisinin sürecini uzatır. Örneğin;  12 yaşında bütün diş gelişimi tamamlanmış olan bir çocuğun diş teli tedavisi 13 yaşında bitiriliyorken, 10 yaşında başlanıldığında 13 yaşında bitirilir. Verilen bu örnekte; tedavinin tamamlanma süresinin bu kadar farklılık göstermesi çocuğu yıpratır. Bu süreçte; diş telleri çocuk tarafından boşu boşuna ağızda taşınır.

Yalnız; bazı çapraşıklık durumlarında, dişlerin yenilenmesini beklemeden, en kısa zamanda tel tedavisine başlamak gerekir. Bu durum; istisna olup, en doğru kararı ortodontistiniz verecektir.